کدخبر: ۱۷۷۶۶۰
۲۶ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۶:۲۶
چاپ

باغداری و هزار دردسر؛

مصائب و مشکلاتی که کمر باغداران سی سخت را خم کرده است

باغداران این خطه از جنوب غربی کشور همواره با مصائب و مشکلاتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند که بر کمیت و کیفیت محصولات آنان تأثیر بسزایی دارد.

به گزارش سفــیردنـــا؛ شهر سی سخت که در کوهپایه‌های دنای شرقی واقع‌شده قطب تولید انواع میوه سردسیری در کهگیلویه و بویراحمد است.

 سیب، انگور، هلو، شلیل، زردآلو، آلو،گیلاس  گردو با تنوع بالا از محصولات باغات سی سخت است که همه‌ساله در حجم بالا برداشت و به بازار هدف در استان‌های دیگر و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ارسال می‌شود.

باغداران این خطه از جنوب غربی کشور همواره با مصائب و مشکلاتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند که بر کمیت و کیفیت محصولات آنان تأثیر بسزایی دارد.

سرمازدگی اولین چالش باغدران سی سخت

به دلیل قرارگیری در کوهپایه های دنا و پایین بودن دمای هوا در سی سخت معمولا میوه ها در این شهر دیرتر از سایر شهرهای استان به دست می آید. به عنوان مثال زردآلود در برخی نقاط گرمسیر استان در خرداد ماه اماده برداشت است ولی در سی سخت معمولا بیست روز الی یک ماه دیرتر این محصول آماده بهره برداری است.

باید به این موضوع اشاره کرد که در شهر سی سخت به دلیل آب و هوای سرد و خُنک معمولا در ایام اسفند و فروردین ماه محصولات باغی و به اصطلاح سردرختی دچار سرمازدگی می شوند که بر کمین و کیفیت محصولات اثرگذار بوده و این موضوع به یکی از چالش هیا پیش روی کشاورزان منطقه تبدیل شده است.

 

---

بالا بودن قیمت سموم کشاورزی

باغداران که سرمازدگی محصولات را از سر گذراندند وارد مرحله نگهداری و سمپاشی و آفت زدایی از درختان میوه می شوند، که به دلیل بالا بودن قیمت سموم کشاورزی برخی باغداران توان خرید سم و ادوات باکیفیت را نداشت که این موضوع بر کمیت و کیفیت محصولات اثرگذار است.

از طرف دیگر به دلیل سازگار شدن آفت های درختان با محیط پیرامون خود و پایین بودن کیفبت برخی از سموم کشاورزی، باغداران متحمل هزینه های گزافی برای خردید سموم خارجی یا وارداتی می کنند زیرا بر این باورند سموم جدید دیگر آن کیفیت قبل را ندارد.

 

---

نبود بازار هدف در استان کهگیلویه وبویراحمد

پس از مرحله نگهداری یا همان (داشت) باغداران وارد مرحله برداشت محصولات خود می شوند که یکی از چالش برانگیزترن مراحل باغداری به شمار می رود.

مولفه های فراوانی بر فروش محصولات باغی تاثیرگذار است که باغداران با آنها دست و پنجه نرم می کنند. نبود بازار فروش و میدان میوه تره بار در استان کهگیلویه وبویراحمد، باغداران را متحل صرف هزینه های زیادی برای فروش محصولات خود در سایر استان های همجوار می کند.

از طرفی نرخ کرایه وانت بار جهت حمل محصولات باغی به میادین میوه وتره بار نیز در سال ۱۴۰۲ افزایش چشمگیری داشته در صورتی که نرخ فروش محصولات باغی مشابه نرخ فروش سال ۱۴۰۰ بوده است.

مواردی از این قبیل و همچنین نبود صنایع تبدیلی و کارخانه‌جات آب‌میوه‌گیری در برخی از سال های پر محصول سبب می شود که بسیاری ار محصولات باغداران به ضایعات تبدیل شود.

---

کمبود کارگران فصلی و افسارگسیختگی نرخ دست مزد

همه ساله با شروع فصل برداشت محصولات باغی یکی از معضلات پیش روی باغداران کارگران و نیروی کار است که تجربه کافی در امر برداشت میوه را داشته باشند.

در این مواقع کارگران بومی یا تبعه افغان که از افغانستان به سی سخت مهاجرت می کنند از جمله انتخاب های پیش روی باغدارن است، ولی گاها بالا بودن نرخ کارگران باغی و نبود نظارت بر این نرخ گذاری باعث رنجش باغداران شده است، که می بایست تحادیه یا انجمنی در خصوص نرخ گذاری دستمزد کارگزان تشکیل شود.

جای خای سردخانه میوه با نرخ مصوب دولتی

نبود سردخانه با نرخ دولت و حجم ذخیره‌سازی مناسب و نبود صنایع تبدیلی ازجمله دیگر معضلات پیش روی کشاورزان خطه سی سخت است.

باوجود بالا بودن هزینه‌های تولید محصولات باغی، سالانه بیش از صد هزار تن انواع میوه در باغات سی سخت برداشت می‌شود بااین‌وجود برخی باغداران معتقد هستند که قیمت سبد میوه، کارگر، کرایه ماشین و بقیه مخارج را که از یک باغ میوه کم کنیم در پایان هیچ سودی برای باغدار باقی نمی‌ماند.

از طرفی نبود سردخانه با نرخ مصوب دولتی و حجم مناسب ذخیره‌سازی سالیانه باعث وارد آوردن هزینه‌های گزاف به باغداران می‌شود.

باغداران مجبور هستند میوه تولیدی خود را به استان‌های اصفهان، شیراز و شهرهای اطراف برده و در سرخانه‌های مخصوص میوه ذخیره کننده درصورتی‌که اگر سرخانه مناسب و باکیفیت در سی سخت یا مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد وجود داشت باعث بازگشت سرمایه به استان و رونق چرخ اقتصادی می‌شد.

 

---

داغ نبود صنایع تبدیلی بر دل باغداران سی سخت

صنایع تبدیلی باعث کاهش هدر رفت محصولات باغی و به ثمر نشستن تلاش باغداران سی سخت می‌شود، به‌گونه‌ای که در سالی شبیه به سال جاری که حجم میوه تولیدی بالا بوده و به‌تبع بازار فروش نامناسب است، باغداران می‌توانند میوه‌های تولیدی خود را بدون دغدغه به میوه خشک، کنستانتره، آب‌میوه، لواشت، شیره و سایر محصولات تبدیل کنند.

با احداث صنایع تبدیلی میوه خشک می‌تواند انگور سی سخت را که از کیفیت مرغوبی برخوردار است به کشمش در حجم بالا تبدیل کرد که هم باعث ایجاد اشتغال و هم رونق کشاورزی می‌شود.

ایجاد کارخانه‌های آبمیوه گیری که زیرمجموعه صنایع تبدیلی است می‌تواند سالانه از هد رفت محصولات باغداران سی سخت و استان جلوگیری کند و رونق اقتصادی را به ارمغان آورد.

همچنین با توجه به حجم بالای تولید سالانه میوه در سی سخت، ایجاد کارخانه بسته‌بندی در این شهر می‌تواند آن را به قطب‌ صادرات در استان و جنوب کشور تبدیل کندکه همه این موارد نیازمد حمایت باغداران و بخش خصوص است.

 

انتهای پیام/


 

آخرین اخبار