کدخبر: ۱۶۸۳۱۴
۰۹ فروردین ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۵
چاپ

سفر به طولانی ترین اثر باستانی کاوش شده در ایران /مقصد، گورستان چال شاهين لما در شهرستان دنا+تصاویر

گورستان چال شاهين لما در ضلع جنوبي روستايي به همين نام در 10 كيلو متري شمال بخش پاتاوه از توابع شهرستان دنا و 100 متري جنوب روستاي لماي عليا قرار دارد.

به گزارش سفیر دنا  اين گورستان در سال 1379 طي پروژه ي ايجاد جاده آسفالته ياسوج - اصفهان و در حين خاك برداري دامنه هاي پر شيب منطقه اي موسوم به چال شاهين در نزديكي روستاي لما كشف شد
گورستان باستاني لما به دليل شناساندن بهتر فرهنگ دوره عيلامي در جنوب غرب ايران از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.


حوالی دشت کوچکی به نام چال شاهین در منطقه دنا، مشرف به رودخانه بشار، گورستان باستانی لما، مربوط به دوره عیلام میانه ( 1500 ق.م تا 1000 ق.م ) قرار گرفته که محل دفن مردگانی است که از فارس و خوزستان برای کوچ تابستانه، به این مکان مهاجرت می نموده اند.


از این گورستان که در سال 1379 و در پی کاوش های باستان شناسی کشف گردید، حدود 53 گور خرپشتی خانوادگی، ترکیبی، چارچینه ای با سقف های مسطح و گورهای قلوه سنگی، مخصوص کودکان به همراه جمجمه هایی چند به دست آمده است.


از اشیای به دست آمده از این گورستان می توان به ظروف سفالی منقوش، اشاره نمود. اشياي تزييني كشف شده‌از گورستان باستاني لما شامل سوزن،دستبند، انگشتر، گوشواره، حلقه و مهره است.


اشياي جنگ‌افزاري به دست آمده از گورستان باستاني لما نيز شامل سرپيكان، سرنيزه، تيغه چاقو و شمشير است.از گورستان باستاني لما فقط سه عدد اشياي آهني كشف شده است كه به دليل فرسودگي و خوردگي فراوان، قابل شناسايي نيستند.


اشياي سنگي به دست آمده از گورستان باستاني لما شامل مهره‌هاي تزييني از جنس عقيق، سنگ چاقو تيزكني و يك كاسه مرمري كوچك است.
اشياي طلايي كشف شده از گورستان باستاني لما شامل دو مهره كوچك به طول هشت ميليمتر است كه به احتمال فراوان بخشي از يك گردنبند بوده‌اند.


يكي از ويژگيهاي اصلي و چشمگير گورستان باستاني لما معماري منحصر به فرد گورهاي موجود در آن است یكي از كشفيات جالب توجه در گورستان باستاني لما يك تابوت سفالي است كه در آن بقاياي اسكلت متلاشي شده يك انسان ديده مي‌شود.


كاوش گورستان باستاني لما يكي از طولاني‌ترين كاوشهاي باستان شناسي است كه تاكنون در ايران انجام شده است.اين گورستان نخستين گورستان از دوره عيلامي است كه در استان كهگيلويه و بوير احمد شناسايي و كاوش شده است./س

 

 

آخرین اخبار